- Stijgende prijzen van stroom en gas vormen nog altijd een aanslag op de koopkracht van veel Nederlanders.
- Aan de andere kant zijn er wel een paar lichtpuntjes voor je portemonnee: tanken is in augustus iets goedkoper geworden en hypotheekrentes zijn licht gedaald.
- Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.
Torenhoge prijzen voor gas en stroom vormen nog altijd een flinke aanslag op de portemonnee van veel Nederlanders. Maar wat betreft de stijgende kosten voor huishoudens is het niet allemaal kommer en kwel.
Hypotheekrentes zijn in augustus licht gedaald en hetzelfde geldt voor prijzen van benzine en diesel.
Intussen is er op de beurs een einde gekomen aan de zomerrally. Aandelenmarkten zijn weer licht gedaald vanaf de recente pieken in juli. De vraag is echter welke kant het nu opgaat met de beurs. Veel hangt af van wat de Amerikaanse centrale bank gaat doen.
Op de huizenmarkt zijn er intussen meer tekenen van afkoeling. De huizenprijzen stijgen op jaarbasis nog stevig, maar wel in een minder hoog tempo dan bij de start van 2022.
Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?
Bekijk hieronder de Blik op je Geld van augustus 2022:
Download hier de app voor Upday Nieuws
Huizenprijs: het gaat minder hard omhoog
Het tempo van de stijging van huizenprijzen in Nederland vertraagt. In juli merkte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor de tweede maand op rij flink lagere toenames van de huizenprijs, terwijl er wederom veel minder huizen werden verkocht. Daarmee lijkt de markt tekenen van afkoeling te vertonen.
Op jaarbasis is er wel sprake van een flinke prijsstijging. Voor huizen moest in juli gemiddeld 14,5 procent meer betaald worden dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juni kwam de toename nog uit op 16,6 procent en in januari piekte de prijsstijging op zo’n 21 procent, het hoogste niveau in decennia.
Dat de prijzen nu minder hard oplopen hangt onder meer samen met de stijging van de hypotheekrente in de eerste helft van dit jaar. Daardoor is het bedrag dat veel mensen maximaal kunnen lenen, afgenomen.
Hypotheekrente: lichte daling, maar voor hoelang nog?
Hypotheekrentes zijn de afgelopen weken licht gedaald, maar liggen nog altijd op een fors hoger niveau vergeleken met eind 2021.
De recente lichte daling van hypotheekrentes heeft de gemiddelde hypotheekrente weer onder de 4 procent gebracht.
In de bovenstaande grafiek hebben we de gemiddelde hypotheekrentes voor de rentevaste perioden van 10 en 20 jaar weergegeven, waarbij het gaat om leningen die tegen 100 procent van de marktwaarde zijn afgesloten. De data komen van financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep.
De grafiek laat zien dat hypotheekrentes in januari dit jaar hard begonnen te stijgen, in juli kwam de stijging tot stilstand en inmiddels zijn eerste dalingen zichtbaar.
Of de daling van de hypotheekrentes zich doorzet, is nog de vraag. De lagere hypotheekrente was een reactie op de daling van kapitaalmarktrentes, maar die zijn inmiddels weer aan het stijgen. Hogere rentes op de kapitaalmarkt zorgen ervoor dat geldverstrekkers zelf duurder uit zijn als ze geld lenen voor de financiering van hypotheken. Als kapitaalmarktrentes sterk stijgen, gaan hypotheekrentes doorgaans mee.
Als de hypotheekrente weer zijn weg omhoog vindt, kan het hard gaan. Het blijkt namelijk dat geldverstrekkers de neiging hebben om verhogingen van de hypotheekrente sneller door te voeren dan verlagingen.
Lees ook: Hypotheekrente opnieuw vastzetten? Hier moet je op letten bij de keuze tussen 10 en 20 jaar vast
Sparen: inflatie blijft pijn doen
De kloof tussen de inflatie en spaarrentes is afgelopen maand weer groter geworden. In juli was de inflatie in Nederland 10,3 procent, iets hoger dan in de voorgaande twee maanden. Tegelijk is de hoogste variabele spaarrente bij in Nederland gevestigde aanbieders een stapje omhoog gegaan naar 0,06 procent.
Deze verhoudingen betekenen nog steeds dat spaartegoeden rap hun koopkracht verliezen. Anders gezegd: spaarders kunnen in de toekomst met dezelfde hoeveelheid euro's steeds minder spullen en diensten kopen vergeleken met nu.
Een van de factoren die in juli speelde bij de hoge inflatie, is de verhoging van woninghuren, die halverwege het jaar gemiddeld met 3 procent zijn verhoogd, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar de belangrijkste factor blijft de ontwikkeling van energieprijzen: gemiddeld lagen prijzen van gas, stroom en stadsverwarming 108 procent hoger op jaarbasis.
Beurs: de zomerrally komt tot einde
De beurs is in augustus licht gedaald, na anderhalve maand van opgaande koersen. De AEX-index staat sinds de start van dit jaar ongeveer 12 procent lager.
Volgens beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem staan aandelenmarkten op een belangrijk kantelpunt. De Amerikaanse centrale bank heeft aangegeven dat inflatiebestrijding voorlopig prioriteit krijgt boven het ondersteunen van de economische groei. Dit betekent dat de Federal Reserve van plan is rentes te blijven verhogen en dat beleggers op korte termijn geen steun krijgen in de vorm van een versoepeling van het monetaire beleid.
De vraag is nu hoe aandelenmarkten zich de komende maanden staande houden, gelet op de zwakkere economische vooruitzichten.
Lees meer: 5 belangrijke risico’s voor de beurs, volgens een beleggingsstrateeg die de zomerrally goed voorspelde
Benzine en diesel: prijzen dalen
De prijzen van benzine en diesel zijn deze maand licht gedaald. De prijs per liter ongelode benzine is op 15 augustus gezakt tot 2,06 euro, vergeleken met 2,2 euro medio juli. De dieselprijs lag op 15 augustus op 1,94 euro, vergeleken met 2,07 euro een maand eerder.
In brede zin volgen de prijzen aan de pomp de ontwikkeling van de olieprijs. Olieprijzen zijn in augustus teruggezakt. De prijs van Brent-olie, de maatstaf voor olie uit Europa, tikte op 24 augustus een niveau van 100 dollar per vat aan, ruim 3 dollar minder dan eind juli.
De daling van de olieprijs wordt mede gedreven door de vrees voor een economische recessie en de sterkere dollar. Een economische teruggang gaat immers gepaard met minder vraag naar energie.
Als de dollar in waarde stijgt tegenover andere valuta, kan dat de vraag naar olie drukken. Dit heeft ermee te maken dat oliecontracten in de Amerikaanse valuta gedenomineerd zijn en dus duurder worden voor niet-dollarlanden, als de dollar in waarde toeneemt.
Stroom: nieuwe prijsrecords
Prijzen voor stroom zijn deze zomer ongekend hoog, mede door de onzekerheden rond de aanvoer van Russisch gas voor Europa. Aangezien gas deels wordt gebruikt als energiebron voor elektriciteitscentrales, heeft disruptie van de gasmarkt ook gevolgen voor de stroomprijzen.
Op de Nederlandse consumentenmarkt zijn energieleveranciers iets toeschietelijker geworden wat betreft het aangaan van nieuwe energiecontracten voor mensen die nog geen energiecontract hebben. Maar als je wel een contract hebt, is het momenteel vaak voordeliger om bij je oude leverancier te blijven, signaleert financiële vergelijker Pricewise. Voor nieuwe contracten betaal je namelijk in veel gevallen meteen de hoofdprijs.
De gemiddelde stroomprijs die Pricewise bijhoudt, te zien in de bovenstaande grafiek, heeft in augustus een nieuwe recordhoogte bereikt.
De gemiddelde prijs voor nieuwe variabele stroomcontracten, exclusief belastingen, is gestegen naar bijna 0,65 euro per kWh. En de gemiddelde prijs voor 1 jaar vast is gestegen naar ruim 0,71 euro per kWh. Op jaarbasis gaat het om prijzen die zeven tot acht zo hoog zijn geworden. Voor bestaande klanten gelden echter vaak kortingsregelingen, die de prijsstijgingen iets minder draconisch maken.
Lees ook: 1 op 10 huishoudens heeft inmiddels stijging energierekening met 50% te pakken
Gasprijs: zomercrisis
Op de gasmarkt is volgens Pricewise sprake van een 'perfect storm' deze zomer. Leveringen uit Rusland blijven beperkt en daarbij is ook het effect van klimaatverandering voelbaar. Door de lage waterstanden draaien waterkrachtcentrales bijvoorbeeld op een lagere capaciteit en het transport van bijvoorbeeld kolen via de binnenvaart, als alternatief voor gas voor elektriciteitscentrales, wordt bemoeilijkt.
De torenhoge prijzen voor gas op de groothandelsmarkten werken ook door op de consumentenmarkt. De gemiddelde prijzen voor nieuwe gascontracten op de consumentenmarkt zijn weer terug bij de piekniveaus van maart, blijkt uit data van Pricewise.
Voor variabele contracten ligt de gemiddelde prijs per kuub, exclusief belastingen, op ongeveer 2,80 euro. Voor 1 jaar vast gaat het om 2,90 euro.
Ook hier geldt dat prijzen die je als bestaande klant bij je energieleverancier kunt krijgen, waarschijnlijk vaak minder hoog zijn.
Lees meer over geldzaken:
- Je termijnbedrag van de energierekening verlagen om klap van hogere kosten uit te stellen, is niet slim: energiebedrijven bezorgd over klanten
- Zo duur is een kind van geboorte tot 23 jaar: reken maar op €340.000 tot €400.000 als je eigen huis en auto hebt
- Biedt de stijging van de waarde van je huis bescherming tegen de inflatie? Op lange termijn wel, zegt huizenmarktexpert